'Dan neem je toch gewoon een nieuwe': veel onbegrip na overlijden huisdier

Veel mensen die een huisdier hebben gehad zullen het herkennen: het verdriet na het overlijden van een dier. Aan de andere kant snappen veel mensen die nooit een dier hebben gehad hier juist helemaal niks van. Daarom besloot journalist Antoinnette Scheulderman er een boek over te schrijven.

'Dan neem je toch gewoon een nieuwe', zo gaat het nieuwe boek van Antoinnette Scheulderman heten. Het vat meteen treffend samen hoe weinig begrip er soms is na het overlijden van een dier. "Het is maar een dier, is wat ik vaak hoor. Mensen doen alsof het een oude bank is die je vervangt", zegt Scheulderman. 

Schaamte

Zelf heeft ze een jaar gerouwd toen haar hond was overleden. "Dat snapten veel mensen niet. Ik wilde daar graag over lezen, maar er was niets". Dus besloot ze zelf maar een boek te schrijven. 

"Ik was echt bloednerveus om er over te vertellen", zegt Scheulderman.  Maar door alle steunbetuigingen voelde ze zich gesterkt. "De schaamte herkenden mensen ook, die moet doorbroken worden." Voor haar is haar hond een soort kind, en ze denkt dat meer mensen dat gevoel hebben. 

8,5 maanden rouwen

En dat ziet ook psycholoog Nienke Endenburg, volgens haar ziet 80 procent van de bezitters hun huisdier als onderdeel van het gezin. "Bij een goede band is de rouw vergelijkbaar met het overlijden van een mens. Er zijn minder praktische zaken te regelen, maar het gemis is hetzelfde", zegt Endenburg. 

En wie denkt dat het gemis na een week wel weg is, zal er misschien verbaasd over zijn dat het rouwproces gemiddeld 8,5 maanden duurt. "Er zijn twee belangrijke factoren: de sterkte van de band met het huisdier, en hoe het dier is overleden." Het duurt volgens Endenburg simpelweg langer om er overheen te komen als het dier op een nare manier is overleden. 

Ze denkt dat ook dat het goed  is dat het taboe op dit thema wordt doorbroken. "Na een week zeggen mensen: 'heb je er nou nog steeds last van? Het is maar een dier hoor'. Meer begrip zou voor iedereen beter zijn."

Bron: RTL nieuws